#167 – Conștiința națională nu se face ca cozonacul, la comandă

Astăzi am discutat despre mărirea de salarii pe care o propune cel mai de dreapta partid al României – PNL. Discutăm și despre medici și realitatea medicului în contact cu țăranul român, și am amintit de blogul lui Florin Haidamac.

Dar am discutat și despre conștiința națională care se face cu forța, la ordinul guvernului, sau după dorințele profesorilor universitari. Și, din păcate, lucrurile nu sunt așa cum își doresc elitele intelectuale. Uneori lucrurile mai trebuie să se și întâmple de la sine – și nu prea credem în capacitatea de a ne uni a unei sculpturi a unui artist francez de origine română, și nici în capacitatea unei ore în plus de istorie la școală care să rezolve toate problemele națiunii.

Apoi am discutat și despre întrebarea justificată a lui Mircea Cărtărescu: Cine face parte din Academia Română? Și apoi am discutat și de faptul că domnul Pleșu se uită la Las Fierbinți. Și e ok.

10 comentarii la „#167 – Conștiința națională nu se face ca cozonacul, la comandă

 1. Dati blogul actual al haidamacului, adica http://vindecatorul.com/ nu ala care nu are niciun articol nou de 2 ani

  As vrea sa vorbiti in podcastul viitor daca politicianul brasovean vostru favorit are vreo scuza ca s-a inscris in partidul lichelelor nationalisto-crestinopate, avand colegi ca Bogdan Diaconu, Mirel Palada, Sebastian Ghita si posibil pe viitor Victor Ponta.

  PS: inca n-am terminat de ascultat tot episodul, dar in calitate de sucevean am niste precizari: (1) pe langa Falticeni sunt destule lacuri si un rau care sa justifice cat de cat un muzeu al apelor (Nada Florilor/Imparatia apelor a lui Sadoveanu are actiunea tot prin zona) si (2) conform datelor de aici http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-17870894-exclusiv-topul-judetelor-dupa-numarul-salariatilor-din-sectorul-public.htm Suceava si Mehedinti stau mediu spre rau ca procent al bugetarilor, dar in niciun caz nu sunt primele.

  • Am fost corectat, și acum sunt de acord că are sens să fie acel muzeu al apelor. Credeam sau țineam minte prost că e muzeu de oceanografie. 🙂

 2. Prin 1903 Academia de Ştiinţe din Paris (presupus cea mai avansată la vremea ei) îi spuneau lui Vuia că n-are cum să zboare cu un aparat mai greu ca aerul, că ăla e şi va rămâne doar un vis uman! Academiile astea s-au dovedit a fi sunt mai mult frâne ale evoluţiei, decât un „for al înţelepţilor” 🙂

 3. Daca tot ati vorbit de Djuvara, el are cel mai bun podcast de istorie, audiobook-ul la „O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri”

  • Nu ne pricepem să-l comentăm, dar o să vreau la un moment dat să ascult audiobook-ul, aud lucruri bune despre el.

 4. Apropo, o ultima corectura pentru Dorin, care se se declara destul de ofensat ca Iasiul e considerat mai important decat Brasov, realitatea e ca e, de exemplu conform datelor de la http://www.analizeeconomice.ro/2015/05/topul-celor-mai-bogate-primarii.html Iasi aduce mai multi bani la buget decat Brasov. (date pe 2013 aici: http://www.zf.ro/eveniment/principalele-10-orase-resedinta-de-judet-au-venituri-la-buget-de-sub-75-din-veniturile-bucurestiului-10755158 ceva mai recent n-am gasit decat aici si Brasovul nu e in top5 http://www.digi24.ro/special/dosare/alegeri-locale-2016/alegeri-locale-2016-primariile-cu-cele-mai-mari-bugete-525510 )

  Brasovul e mic, get over it, daca luam Bucurestiul, apoi orasele de mana a doua gen Timisoara, Iasi sau Cluj. Brasov intra la mana a treia, terminati cu arogantele de ardeleni care va credeti buricul pamantului 🙂

  • Da, e mic, am mai citit un pic despre chestia asta și sunt de acord cu tine. M-a convins cineva că e și bine că Brașovul e mic, nu aș suporta un oraș mare. 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.