#222 – Suntem prea buni, prea avangardiști, de-aia nu se uită lumea…

Nu am zis-o noi, a zis-o Mungiu. Altfel, anul acesta s-au împlinit 60 de ani de la premiul de la Cannes luat de Gopo. Fiind vorba de o creație obscură, evident că creațiile lui nu au încântat prea multe generații, de-asta încă ne uităm cu plăcere la filme de animație făcute în anii ’40 de imperialiști, nu de comuniști. Dăm un pic de „closure” la problema cu Copșa Mică, discutăm despre Halep, ouăle lui Varujan Vosganian și, desigur, multe alte subiecte interesante.

Eu (Dorin) mă aut destul de aiurea, dar asta din cauza setup-ului defectuos. Sper să îndurați, totuși, prin cele două ore de material 😀

3 comentarii la „#222 – Suntem prea buni, prea avangardiști, de-aia nu se uită lumea…

 1. Mai băieți, iar ați citit pe deasupra unui articol in timp ce discutați subiectul.

  In 2006 CM a primit bani de la Guvern, după cum a observat pana și BBC-ul. Dar erau bani pe hârtie. Ideea era: voi lucrați, trimiteți facturi și noi, Guvernul, plătim. Pana când într-o zi nu au mai plătit. De unde povestea cu falimentul constructorilor…

  Banii de la Guvern erau pentru un grup de comune, in total 15 mii de oameni, și erau tocmai pentru a rezolva dosarul de aderare la EU pe partea de Mediu. Fara proiectul asta de la CM, intram in EU după Bulgaria.

  Acum Primarul asta și cere de fapt, sa anuleze contractul cu Guvernul, pentru a putea merge cu proiectul la UE. Pentru ca UE nu te primește dacă ai deja finanțare, pe hârtie, din alta parte. (Deci nu știu din ce proiect mare de grup pe UE se puteau ei retrage pe alt motive decât non-eligibilitate.) Daca Guvernul reziliază contractul (și își plătește datoriile către constructori) problema apei se rezolva.

  Singura idee buna din segment: comasarea administrativa. Doar ca eu nu as lipi CM de Medias ci comunele din jur de CM. Eh, chestii de gust. Oricum nu se va întâmpla asta, pe motiv de gerrymandering.

  ( Still unsubscribed 🙂 Dar nu supărat ci dezamăgit. )

 2. Oamenii care lucrau in CAP nu munceau doar o luna. Munceau de primavara pana toamna. Se culegea cu armata si cu studentii, dar nu numai. Plus, tataia era carutas, astia munceau mult sa care toata alea cu caruta. Mamaia si tataia munceau de la paispe ore in plus pe zi, zi de zi, cat iti permitea timpul. Daca doua luni nu ploua, doua luni munceai in ritmul ala. Nu aveau contributie pentru ca ei primeau salariu odata pe an, iar banii aia echivalau cu vreo doua salarii lunare. De aici lipsurile, prapastia intre oameni, autoconsumul.

  • Mă gândeam că e ceva de genul ăsta, dar nu am înțeles niciodată cum au funcționat CAP-urile și cum se făcea munca la sat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.