#246 – E lung pământul, ba e (p)lat…

În care recuperăm ultimele trei săptămâni, și ajungem la concluzia că reciclarea este bună, și că e ok să te-ntrebi dacă pământul e plat.

3 comentarii la „#246 – E lung pământul, ba e (p)lat…

  1. Salut! Vă ascult de vreun an (am recuperat din arhive pentru a fi la zi) și cred că faceți cel mai coerent podcast românesc (au mai apărut câteva între timp care fie se aud ca din peșteră fie o iau pe arătură nerămânând la subiect). Mă țineți la curent cu ce se întâmplă în peisajul cultural de la noi și asta nu e puțin lucru. Dacă voiați idei de discuții, am o întrebare: Cum ați ieșit zdraveni din sistemul nostru educațional? Eu am urmat școli consideratate bune (pe principiul „dacă așa se face la toate nivelurile, așa e bine”) și acum, la câțiva ani după le văd lipsurile – memorarea inutilă, de la biologie și chimie la limba română, istorie sau muzică, toți profesorii de la generală până inclusiv la facultate (economie) dictând efectiv din cărți de comentarii – la română și din manuale după bac (cu excepția unui foarte bun prof de mate, pe principiul Trandafir). Unii fie erau complet dezinteresați (să bifez și ziua asta și să-mi văd de viață) alții pur și simplu (bănuiesc eu) nu știau cum să interacționeze cu alți oameni, cu atât mai puțin să împartă din cunoștințele lor. Întrebarea mea secundară, dacă vreți, e cum poți ieși dint-un astfel de ciclu care pare a se intampla iar și iar? Dacă de la șapte ani (până la 21 sau mai mult) ți se servesc informații și ți se cer rugăciuni (am avut profesori care efectiv au spus „spune lecția ca pe tatăl nostru”) cum ajungi să fii un cetățean funcțional care gândește pentru el, care ajunge (poate) la un moment dat să ia informațiile venite fără a fi filtrate de persoane părtinitoare, care vor, ca o știre, de exemplu să fie văzută într-un anumit mod? Cum ajungi să mai gândești critic după ce treci prin atâția ani de nu aș vrea să spun îndobitocire dar nu găsesc un alt cuvânt?
    ps1: dacă întrebarea (întrebările) mea vi se pare stupidă, vă rog să o ignorați 🙂
    ps2: ați văzut interviul ăsta, https://www.youtube.com/watch?v=vOpF41wjq0I – nu sunt neapărat o fană a Andreei E. dar invitatul din acest interviu mi s-a părut „altfel” in a good way.
    Mulțumesc mult pentru ceea ce faceți.

    • Mulțumim de aprecieri, și promitem că săptămâna viitoare o să îți răspundem mai pe larg în podcast 🙂 [Dorin]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.